Різдвяні коляди Станиці Хуст

Уже традиційно пластуни станиці Хуст Пласт НСОУ колядують на Різдво. Не став виключенням і новий, 2017-й рік. Цього року довелося навіть розширити «штат» артистів Бетлегему (так на Закарпатті називають різдвяний Вертеп).

Різдвяний бетлегем Станиці Хуст
Різдвяний бетлегем Станиці Хуст

До традиційних героїв: трьох Пастирів (Томаш Боїшко, Богдан Воучок та Крістіан Браєр), Діда (Іван Сарваді), Чорта (Костянтин Удут) та Ангелів (Ірина Грига та Аніта Пинзеш) (юнаки та юначки станиці), довелося долучити ще двох Верховинок-колядниць Софійку Сарваді та Ганнусю Григу, новачок станиці, для того щоб задоволити їх бажання взяти участь у різдвяному дійстві.

Цього року пластуни колядували з Вифлеємським Вогнем Миру, який разом зі скаутами всього світу розповсюджують у своїх краях. Наявність Вогню підкреслила важливу роль саме пластового Бетлегему (Вертепу) та додала виставі винятковості. У кожному домі вони залишали Вогник, який є символом тепла, миру та злагоди, а також душевного спокою, любові до людей і до світу. Ця акція також стане традиційною в станиці.

Відвідали пластуни зі свої колективом громаду церкви архидиякона та первомученика Стефана та цілителя Пантелеймона Мукачівської ГКЄ.

Своїми колядками пластуни розвеселили громаду, та передали Вифлеємський Вогонь миру.

Пластова традиція коляди має глибокий символізм, та передається з покоління в покоління.

Текст і фото: пл. сен. Юрій Сарваді