“Вчимо історію разом” в Ужгороді

У неділю, 30 травня 2010 р., в рамках святкування Дня захисту дітей, на площі Театральній в Ужгороді пластуни склали гігантський пазл із зображенням українських вояків різних епох. Навіть дощ, який почав накрапати не завадив проведенню акції. До складання пазлу пластуни залучили дітей, батьків, перехожих, всіх небайдужих тощо. В акції взало участь бл. 50-60 людей.  Ідея та художнє виконання проекту належить Крайовій Пластовій Старшині.

Проект має назву «Вчимо історію разом!» і його завданням є у ігровій формі зацікавити дітей до вивчення історії України, і, зокрема, – до історії героїчних сторінок українських військових традицій.

переглянути більше фото

В ілюстрації гігантської мозаїки використані зображення вояків Київської Русі, Запорізьської Січі, Карпатського опришка, Січового Стрільця, вояка Української Народної Республіки, Української Галицької Армії, Карпатської Січі, І-го українського фронту та Української Повстанської Армії. Для виховного моменту підростаючого покоління всі ілюстрації, підписані роками діяльності кожного війська. В оформленні пазлу використані малюнки художників Богдана Піргача та Василя Стефанишина.

Проект «Вчимо історію разом!» є Всеукраїнською акцією. Подібні акції вже відбулися у Івано-Франківську, Тернополі, Здолбунові тощо. Після Ужгороду мозаїка їде у інші обласні центри та міста України, де діють осередки Пласту. Інформаційним партнером всеукраїнської акції є журнал “Країна” та газета “День”.

В рамках акції діяла також пластова фотовиставка з фотографіями різних років, у тому числі й міжвоєнного закарпатського Пласту.

Напередодні, пластуни Станиці Ужгород також склали пазл обласному дитячому санаторію “Малятко”. Участь у складанні взяли близько 50 дітей віком від 7 до 11 років.

Від імені пластового проводу Станиці Ужгород висловлюємо подяку дітям, їх батькам, родичам, друзям та усім, хто долучився до організації та проведення акції в Ужгороді.

Ольга Сегляник, мама пластуна-прихильника (10 років): “Безперечно цікава акція. Чудова і гарна ідея у формі пазлу вивчати історію. Молодці!”.

Ольга Біланин, мама пластунки-прихильниці (12 років): “Дуже задоволена, що діти мали таку нагоду складати історичний пазл. Та й азарт, здається, був не тільки у дітей, але й у батьків також. Вважаю, що це дуже пізнавально і корисно…”.

Олена Пак, мама двох пластунок (11 і 16 років): “Дуже цікава і пізнавальна акція. Особливо для дітей. Складання пазлів потребує деякої вправності, розуміння і знання. Я думаю, якраз ці риси сьогодні діти і продемонстрували. А коли історія України подається в такій гарній формі, то діти краще її сприймають, в них виникає більший інтерес, виникає великий азарт…”.

Фото (с) Олександр Коляджин