Андріївські вечорниці для новацтва станиці Ужгород

29 листопада напередодні дня святого Андрія 50 новачків і новачок зібрались у Падіюні, аби провести традиційні Андріївські вечорниці.

Як це було? Весело, гамірно, пізнавально, а ще дуже смачно! Але давайте про все по порядку.

Отже, спочатку в затишній хаті привітної господині сестрички Наталі зустрілися дівчата — новачки. За традицією дівчата збиралися у вечір перед Андрієм, аби наворожити собі щасливу долю на майбутній рік. Так було і на наших вечорницях — дівчата вчили пісень, ліпили солені вареники з побажаннями, дізнавалися ім’я свого судженого, плани на найближче майбутнє та навіть професії. Аж раптом…

Раптом за дверима почулися якісь звуки і в кімнаті з’явились двоє хлопців-новаків! Виявляється, вони хотіли вчинити збитка — пожартувати з дівчатами, заліпити двері чи вкрасти щось із «двору», де бавилися дівчата. Жарти-жартами, але ж на справжніх українських вечорницях так і було!

Наші новачки не образились на хлопців, а запросили їх до себе. Далі почалися забави, танці, жарти і звісно — головна частина свята — кусання Калити. Традиційний пиріг у формі замкненого кола — Калита символізує сонечко і кому вдавалося її вкусити, той мав щастя на цілий рік уперед.

Закінчилися наші вечорниці смачним пригощанням — фанки, вареники з різними начинками, фрукти, печиво і напої — все смакувало після веселих розваг.

Щиро вдячні батькам, адміністрації ПАДІЮНу та сестричкам і братчикам, які організували свято для новацтва! Сподіваємось, все, що наворожили і згадали, збудеться якнайшвидше!

Альбоми з події:
Фотограф Сергій Денисенко

Референт з комунікацій – Мар’яна Комарницька