Лещетарський табір Фест – Чи бачили ви таку чудову весну зимою? 🙃❄️

Чи бачили ви таку чудову весну зимою? 🙃❄️

Але навіть погода не завадила пластунам потаборувати на Фесті — історичному лещетарику на Закарпатті.

Цього року було три вікові зміни табору. Розпочали таборування найменші — новаки і новачки, за ними на Бескид з’їхалося юнацтво, а закривали табір старші пластуни та пластові приятелі, які мали окрему зміну табору.

Фест 2024 через примхи погоди міг і не відбутися, проте пройшло аж три зміни табору, та всі учасники стали на лижі і отримали перший досвід або ж закріпили навички, отримані в попередніх сезонах.

Перша зміна — новацька. Всього на туристичній базі Бескид зібралось 74 учасники, які на 4 дні поринули у веселі зимові розваги та цікаве навчання.

В програмі Фесту для новацтва насамперед було заплановане катання на лижах. Але оскільки погодні умови аж ніяк не нагадували лютий, то в процесі відбувалося коригування занять.

За перший та другий день табору всім вдалося стати лижі та зробити перші самостійні спуски або й добряче накататися.

Третього дня учасники учасники мали прогульку, катання на льодянках та дізнавались про те, як правильно одягатися зимою. А із залишків снігу рої збудували чудові замки і фортеці. А все це разом склалося у вмілість Морозенко!

Чудовою була й щоденна вечірня програма — коловий змаг, новацький вогник про різні українські страви, куди завітав агент Борщ. А третього вечора всі оцінили шалені танці під патріотичну музику.

Лещетарик для 74 дітей відбувся, незважаючи на зміни погоди та складну ситуацію в нашій країні.
За словам сестрички коменданта зміни Людмили Лівак: «Ми (провід) вдячні нашим воїнам, що діти мали безтурботну забаву та могли відпочити від тривог сьогодення хоча б на 4 дні. Це був чудовий час разом, від якого всі ми почувалися втомленими, але щасливими».

Друга зміна — юнацька. 84 учасники, які представили практично всі станиці Закарпатської округи, а також гості зі Львова, Києва та Ірпеня не хотіли роз’їжджатися після 4х днів насиченої таборової програми.

Щоправда програма Фесту для юнацтва також була особливою. Свої коригування внесла тепла погода, отож ловити сніжок юнаки та юначки їздили на ГЛК Полянскі, що в Поляні. 1й та 4й дні табору були присвячені катанню на лижах. Інструктори доклали всіх зусиль, аби кожен учасник зміг зробити перший спуск або ж покращити навички катання.
Поміж днями катання учасники юнацького Фесту мали 2 зимові мандрівки — околицями Бескиду та в Пилипець. На верхній станції підйомника під Гимбою відбулося чарівне снігове заприсяження та іменування новацтва, яке переходило в УПЮ. Під час церемоніалу здійнялася справжня хуртовина зі снігом! Немовби сама природа хотіла, щоб такі важливі події зимового табору було на 100% зимовими.

Крім мандрів, юнацтво мало пізнавальну гутірку про лещетарство, займалось вибійкою на одязі та по-хорошому шалено відпочивало на вечірній програмі. На етно вечорі були українські народні танці, ну а друга вечірка стала «машиною часу» в 70-80-90 роки та запам’яталася всім завдяки неймовірному музичному запалу рок-гурту з Ужгорода.

На юнацькій зміні табору сталась ще одна непересічна подія — при світлі смолоскипів під нічним небом зимових Карпат дві юначки були іменовані розвідувачками, а два юнаки — скобами. Вітаємо та бажаємо активного продовження пластового шляху!

Останній день табору запам’ятався нагородженням в різних категоріях відповідно до рівня лещетарської вправності. Ну а далі — прощання, сльози на очах і обіцянки скоро зустрітися на пластових акціях та в дружньому колі.
Як зауважила подруга комендантка юнацької зміни Оксана Маричевська: «Цей Фест був викликом для проводу та учасників табору. І всі ми гідно цей виклик прийняли!»
—–
Третя зміна Фесту зібрала 40 старших учасників — набагато менше від кількості попередньо зголошених. Але усі, хто ризикнув приїхати в цей весняний лютий на Бескид, абсолютно не пошкодували.

У програмі старшопластунської зміни було два дні катання на ГЛК Полянскі, прогулька, мандрівка на Гимбу та Шипіт, а також затишні сімейно-пластові вечори під гітару.

Закінчимо словами друга коменданта третьої зміни Іштвана Удута: «Ми раді, що Фест відбувся і пише далі історію пластового лещетарства!»